سرب مادهای است که بسیار تمایل دارد تا با مواد مختلف ترکیب شود. اگر سرب در زمین منتشر گردد، پیش از اینکه وارد آب شود، تمایل دارد تا با خاک ترکیب شود. به همین دلیل است که میزان سرب در آبهای سطحی و طبیعی کم بوده و مقدار آن حتی به 10 میکروگرم بر لیتر هم نمیرسد. وجود سرب زیاد در آبهای سطحی، نشانگر وجود یک منبع انتشار آلودگی قابل توجه مانند فاضلاب صنعتی یا معدنی در نزدیکی محل است. در مجموع میتوان گفت که میزان سرب در منبع تأمین اب آشامیدنی معمولاً بالا نیست. اما نکته حائز اهمیت این است که احتمال میزان سرب بالاتر از حد مجاز در محل مصرف آب آشامیدنی در منازل بیشتر است. دلیل این موضوع این است که مهترین دلیل انتشار سرب در آب آشامیدنی منازل به خوردگی سطح مسیر لوله کشی توزیع آب در داخل شهر و پس از خروج از تصفیه خانهها برمیگردد. لوله و اتصالات سربی و نیز اتصالات لحیمی در سیستمهای لولهکشی مسی و برنجی از مهمترین دلایل انتشار سرب در آب آشامیدنی هستند.
مطالعات علمی در زمینه تأثیرات سرب روی سلامتی نشان میدهد علیرغم اینکه بسیاری از مواقع، مسمومیت ناشی از سرب علامت واضحی را بروز نمیدهد، اما عوارضی مانند بدخلقی، کاهش وزن، تهوع، یبوست یا درد شکم میتواند ناشی از ورود بیش از اندازه سرب به بدن باشد. جذب سرب در بدن میتواند باعث ایجاد مشکلاتی شده و در برخی موارد، میزان بالای سرب، منجر به مرگ فرد میشود. ورود سرب به بدن میتواند باعث آسیب به مغز، کلیه، مغز استخوان، سیستم عصبی و گلبولهای قرمز خون شود. نکته حائز اهمیت دیکر در این زمینه این است که کودکان بیشتر در معرض خطر جذب سرب در بدنشان هستند. ساختار بدنی کودکان به نحوی است که 30 تا 75 درصد سرب وارد شده به بدن آنها جذب میشود و این در حالی است که این مقدار در بزرگسالان تنها 11 درصد است. بنابراین، کودکان و زنان باردار مهمترین قشری هستند که میبایست به شدت مراقب ورود این عنصر به بدن خود باشند. تخمین زده شده که بطور متوسط 10 تا 20 درصد کل سرب وارد شده به بدن کودکان از طریق آب آشامیدنی دارای سرب میباشد. متأسفانه جذب سرب در بدن کودکان میتواند منجر به کاهش بهره هوشی، اختلال شنوایی و کاهش سرعت رشد شود.
برای از بین بردن سرب در آب آشامیدنی، روشهای مختلفی پیشنهاد میشود که یکی از آنها، استفاده از دستگاههای تصفیه آب به روش اسمز معکوس میباشد. در این روش، 90 تا 95 درصد سرب محلول در آب تصفیه شده و آب آشامیدنی سالم و عاری از این آلودگی را برای تمامی افراد در سنین مختلف، فراهم میآورد. از سایر روشهای تصفیه آب حاوی سرب، روش اولترافیلتراسیون (UF) میباشد.